Treitz Péter Talajtani Előadó

A Miskolci Egyetem Treitz Péter Talajtani Előadója a C/2 épület 1-es hajójában található 106-os terem.

A több mint 25 éves gyűjtőmunka eredménye az a 200 darabot meghaladó gyűjtemény, amelyből 160-at állítottunk ki a teremben. De természetesen a gyűjtemény folyamatosan bővül és a kiállított monolitok összetétele is változni fog. Többnyire a Kárpát-medence talajtani változatosságát kívánja bemutatni, de sok más helyről – 3 földrész 10 országából – is vannak talajmonolitok. A terem 2020. december 5-én, a talajok világnapján nyílt meg az oktatás és az érdeklődők számára.

A terem elsődleges célja az egyetemi oktatás támogatása, de nyitva állunk minden érdeklődő számára. Örömmel látunk csoportokat, kihelyezett általános és középiskolai földrajz órákat, más egyetemek oktatóit, hallgatóit, talajtani szakembereket.
Virtuális túráink is megnézhetők! A gyűjtemény egységes bemutatását, illetve az egyes típusok monolitjainak bemutatását 10-15 perces szabadon hozzáférhető videókon keresztül rögzítettük, amelyek önmagukban is érdekes anyagok lehetnek az oktatásban.
A monolitokat katalógusba rendeztük, ahonnan a mintavétel helyét, a magyar és WRB szerinti besorolását tudhatják meg az érdeklődők. A monolitok egy részéhez genetikai szintenkénti labor adatok is rendelkezésre állnak kutatási célokra.


A terem bárki számára látogatható előzetes egyeztetést követően!
Telefonszám: 06 30 501 8753
Szeretettel várjuk látogatóinkat!

Miért Treitz Péter?

Bár Treitz Péter nem Miskolcon született és nem is dolgozott Miskolcon, életútja, munkássága nagyon sok analógiát mutat a Miskolci Egyetem talajtani csoportjával.
1890-ben csatlakozott a Földtani Intézet Agrogeológiai Osztályához, magyaróvári tanulmányai után. Ő is a földtudományokba integrált agráros vonalat vitte. Nagyon sokat térképezett terepen és a legfontosabb eredményeinek egyike a klímazonális alapokon nyugvó térképezési módszertan kifejlesztése, alkalmazása és elfogadtatása volt, ami megalapozta az európai talajtérképezési módszertant. Bár nem vagyunk méltók, hogy hozzá mérjük magunkat, de ebben is hasonlóak vagyunk. A miskolci iskola erőssége a térképezés, illetve a térképezési módszertani fejlesztés, a digitális talajtérképezés. Innen is számos európai térkép került ki. Megcsináltuk Olaszország 1:1 milliós térképét, az Európai Unió és az USA Észak-keleti államainak SOTER adatbázisát, a Duna vízgyűjtő 1:250-es poligonos adatbázisát és a Kárpát-medence talajtérképét, melyet a legújabb nemzeti atlaszban találunk. És eltelt 100 év közöttünk…